Olejek ryżowy jest produktem otrzymywanym z otrębów ryżowych (Oryza Sativa). Jest on niejako produktem ubocznym pozostałym z przerabiania ziaren ryżu w młynach. Japonki używają czystego oleju ryżowego do pielęgnacji cery, a do maseczek i peelingów stosują otręby ryżowe bogate w ten olejek. Dzięki temu cieszą się nieskazitelnie gładką cerą o jednolitej i delikatnej strukturze, a mimo to odpornej na czynniki zewnętrzne. Olej ryżowy zawiera szereg biologicznie aktywnych składników. Najważniejsze to: gamma oryzanol – silny przeciwutleniacz, tokotrienole i tokoferole – przeciwutleniacze takie jak witamina E, kwasy omega-6 (nawet 33%), kwasy omega-9, kwas stearynowy i kwas ferulowy, który jest wyjątkowo korzystny dla zdrowia skóry. Bardzo korzystnie oddziałują także na skórę minerały zawarte w olejku: wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź. Niezawodne w walce z osłabieniem funkcji skóry są sterole roślinne o właściwościach kojących, beta-karoten, alfa-karoten, likopen, koenzym Q10, polifenole i inne oksydazy chroniące przed starzeniem się skóry wywołane przez wolne rodniki. Olej ryżowy jest wyjątkowo delikatny i hypoalergiczny, rozjaśnia przebarwienia i zawiera wysoki filtr UV.