Olej z owoców rokitnika – intensywna, czerwona barwa oleju wynika z wysokiej zawartości witaminy A w postaci karotenoidów (beta-karotenu w ilości od 40 do 100mg% oraz likopenu, kryptoksantyny i zeaksantyny w ilości 180-250 mg%). Karotenoidy odpowiadają za własności regeneracyjne, przeciwzmarszczkowe oraz antyoksydacyjne, a także poprawiają koloryt skóry i chronią przed promieniowaniem słonecznym. Dodatkowo olej z owoców rokitnika zawiera wysoką dawkę witaminy E, minerałów oraz flawonoidów korzystnie wpływających na drobne naczynka krwionośne. Wśród grupy olejów roślinnych, charakteryzuje się unikalnym składem kwasów tłuszczowych. Jako jeden z nielicznych olejów roślinnych, zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego (omega-7). Kwas omega-7 jest naturalnym składnikiem lipidów skóry, wpływa na proces ziarninowania i regeneracji naskórka, odpowiadając za gojące właściwości oleju rokitnikowego. W kosmetyce stosuje się go w pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, wymagającej regeneracji, podrażnionej np. opalaniem, jak również otacza dbałością cerę naczynkową i z trądzikiem różowatym. Jest on zaliczany do esencji przeciwzmarszczkowych, chętnie stosowanych w produktach dla cer dojrzałych. Kolejną istotną cechą tego oleju, wynikającą z wysokiej zawartości karotenoidów, witaminy E oraz polifenoli, jest jego zdolność do częściowej absorpcji promieniowania słonecznego z zakresu UVB oraz wysoka aktywność antyoksydacyjna zwalczająca wolne rodniki, co zalicza go do naturalnych filtrów przeciwsłonecznych.